home

OOF - 80 år for Marka, friluftsliv og folkehelse


Søndag 17. april er det 80 år siden Oslo og Omland Friluftsråd ble stiftet. Organiasjonen har bidratt til å sikre Marka og grønnstruktur mot utbygging, til glede for ca 1,2 millioner innbyggere i regionen. 80 år for Marka, friluftsliv og folkehelse skal feires: 16 juni er det flerkulturell friluftsfest på Sognsvann og til høsten skal vi ha et fagseminar og mottakelse.

På konferansen “ Millionbyen Oslo “ sist uke, uttalte Erling Dokk Holm at hadde markaloven eksistert, ville det vært Shell-stasjon på Kikut. Oslo og Omland Friluftsråd er stolte over at det 17 april er 80 år siden vår organisasjon ble stiftet med et tydelig mål: Sikre Marka mot utbygging av hus, hytter og veier. Friluftslivet og idretten slo seg sammen for å ha kraft nok til å stå imot de sterke kreftene som ønsket utbygging.

Det har vært mange kamper og strid, men det er bare å glede seg over at man i 2009 kunne feire at Markaloven ble vedtatt. Markalovens far , Erik Sture Larre var imidlertid tydelig på at “ kampen tar aldri slutt” , og med dagens sentralisering, vil det være en evig kamp om arealene. Vår oppgave nummer en er å sloss for at Markaloven etterleves. 80 år for Marka, friluftsliv og folkehelse skal feires: 16 juni er det flerkulturell friluftsfest på Sognsvann og til høsten skal vi ha et fagseminar og mottakelse. Vi skal mimre og se framover i dyp respekt for de som var så forutseende at de så farene som truet allerede for 80 år siden. Vi skal sammen med våre 43 medlemsorganisasjoner og 17 kommuner også feire at Oslo og Omland friluftsråd er en vital og sprek 80 åring klar for å sikre Marka for kommende generasjoner!

80-årsmarkeringen består av tre hoveddeler:

1. Flerkulturell Friluftsfest på Sognsvann 16. juni med aktiviteter fra 10.00-13.30

For elever i introduksjons- og norskopplæringsprogram, voksne og barn. Dagen skal være opplevelsesrik, motiverende og mangfoldig, både med tanke på deltagerne og aktivitetsinnholdet. Mange friluftslivsorganisasjoner er med på å organisere aktiviteter, der deltagerne kan la seg inspirere, utfordre og få innblikk i mulighetene til å bruke Marka. Formålet med arrangementet er å gi deltagerne en minneverdig friluftsopplevelse og synliggjøre mulighetene for friluftsliv med et stort mangfold av aktiviteter og organisasjoner.

Oslos ordfører Marianne Borgen skal åpne arrangementet på Sognsvann. Vi oppfordrer alle kommuner, gjerne med ordførere til å ta med en velkomstklasse/ elever i norskopplæringsprogram fra sin kommune til friluftsfesten. Alle elever i norskopplæring- og introduksjonsprogram, i hovedsak mottaksklasser og voksenopplæringsklasser i OOFs medlemskommuner inviteres og oppfordres til å delta på arrangementet.

En stor takk til Friluftsliv i gamle Oslo (FRIGO), Oslofjorden Friluftsråd (OF), Oslo Våtmarkssenter, DNT Oslo og Omegn, Norsk organisasjon for terrengsykling (NOTS), Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF), Skogselskapet, Framfylkingen, Skiforeningen og Bymiljøetaten Oslo kommune, som vil bidra til å skape en flott og minneverdig friluftsfest på Sognsvann med sine aktiviteter.

2. Fagseminar: 80 år for Marka, friluftsliv og folkehelse

Seminaret vil rette seg mot temaene; hvordan få flere ut Marka, godt flerbruk, inkludering og kampen om arealene. 

3. Mottakelse med servering

Ordførere i OOFs medlemskommuner og representanter fra OOFs tilsluttede organisasjoner er spesielt inviterte gjester til jubileumsmarkering.

Fagseminar og mottakelse blir flyttet til høsten 2016 av praktiske årsaker. Mer informasjon om dette kommer etter hvert. 

Lurer du på noe?

For spørsmål om mottakelse eller fagseminar ta kontakt med Tom Fremstad på tomoof@online.no / 90 76 36 22

Ønsker du å melde deg på eller har spørsmål til Flerkulturell Friluftsfest 16. Juni, ta kontakt med Ingvild Kavli: ingvildoof@online.no / 47 23 90 19

Vi gleder oss!

Den sorte strek

Den sorte strek

Tegnet av Nils Houge første gang etter krigen i 1940, for å markere Oslomarkas naturlige inndeling for å verne Marka mot utbygging i den store kamben om arealene.